Er was eens… een single mama die het tijd vond om weer eens aan een man te geraken. Óf een dito papa die het toch wel heel stil vond in huis, zo zonder vrouw. Tijd om terug te gaan daten dus! Maar, hoe werkt dat ook alweer precies, dat daten. Het is immers al zo lang geleden. En wat als je kinderen hebt? Wel, het feit dat je single bent met kinderen betekent absoluut niet dat je kansen kleiner zijn op de “datingmarkt”.

De flings die je vroeger op café ontmoette, zijn inmiddels getrouwd, hebben kinderen en leiden het gedroomde leven. Jij ook overigens, alleen ben jij (net) man/vrouw-af. Misschien dateert je laatste echte date wel van 10 jaar geleden. Je bent het verleerd (denk je).  Weet echter dat veel Vlamingen in hetzelfde schuitje zitten, want ruim één of drie huwelijken strandt, of je nu getrouwd bent of niet. Dus je staat er zeker niet alleen voor.

Vaak heb je jaren in de veilige “relatie-cocoon” geleefd samen met je partner. Dus je eerste stappen in de wereld van het daten zullen gepaard gaan met veel vragen en onzekerheid: ‘zal hij/zij wel bellen?’, ´ben ik niet te oud om te daten`, ´ben ik nog wel aantrekkelijk genoeg´,  ‘voel ik me wel aangetrokken tot hem/haar?’, ‘hebben we wel voldoende gespreksstof?’, ‘waarom ben ik hier in vredesnaam aan begonnen?’…dat soort gedachten. Maak je hierover vooral geen zorgen, dit is volkomen normaal.  Zoals met alles, al doende leert men.

Een van de meest lastige zaken voor een single ouder die weer gaat daten is het uitleggen waarom je een alleenstaande vader of moeder bent. Hoe vertel je over lastige of soms ronduit pijnlijke zaken als een scheiding? En vooral wannéér vertel je het? Want wat een domper voor een leuke date als een gesprekspartner die alleen maar over de kinderen praat. Zeker tijdens een eerste date kan het praten over jullie ex-partners en jullie kind(eren) voor onnodige negatieve energie zorgen. Natuurlijk kan je kort op dit onderwerp ingaan, aangezien het een logisch onderdeel zal vormen van jullie eerste ontmoeting. Probeer dit onderwerp echter tot een minimum te beperken tijdens jullie eerste date.

Bij je keuze om opnieuw open te staan voor een serieuze relatie nemen je kind(eren) natuurlijk een belangrijk plaats in bij het maken van bepaalde keuzes. Maar ga vooral niet te werk alsof daten enkel een speurtocht is naar de ideale plusouder. Je bent er zelf ook nog! Op een verstandige manier de mogelijkheden afwegen is prima, maar daten is ook een moment waarop jíj een aantrekkelijke man of vrouw kan zijn zonder de rol die je hebt als vader of moeder.

Wanneer je iemand hebt ontmoet die je vaker zou willen zien, dan is het een goed idee om twee soorten afspraken te introduceren; dates waarbij het draait om jullie als persoon, en dates waarbij het gaat om de rol als ouder. Zo maak je een mooie scheiding tussen romantische dates en dates waarbij toch een keer zaken besproken moeten worden. Voelen jullie de behoefte om te praten over een vorige relatie en/of de kinderen, dan zou je dit kunnen doen in een andere setting dan de romantische dates. Bewaar bijvoorbeeld etentjes en bioscoopbezoek voor jullie zelf en bespreek tijdens een strandwandeling of een avondje thuis de onvermijdelijke zaken. Het geeft helderheid over de verwachtingen en beiden kanten van jezelf (en je date) komen aan bod. Bovendien heeft het nog een leuk voordeel. Als het écht serieus wordt tussen jullie en jullie van begin af aan romantische dates gescheiden hebben gehouden van de rest, dan is de kans groot dat dit proeft naar meer.

Wees vanaf het begin ook open en eerlijk naar je omgeving over het feit dat je open staat voor een nieuwe relatie, ook naar de kinderen. Zo valt een eventuele ontmoeting niet uit de lucht. Het betrekken van kinderen in een nieuwe relatie is belangrijk, maar niet altijd eenvoudig. Zorg ervoor dat je je date niet te stel introduceert, want met name jonge kinderen raken sneller gehecht aan nieuwe mensen dan volwassenen. Stel je date dus pas voor als jullie beiden zeker zijn van jullie zaak en echt de intentie hebben om samen een relatie op te bouwen

Veel succes!

Wil je graag bij je volgende date bij de hand genomen worden? Je niet druk hoeven te maken over de vragen die je wil stellen? Je enkel focussen op helemaal jezelf zijn en voor de rest wordt gezorgd? Schrijf je dan nu in voor het eerstvolgende SingleShift event!